dimecres, 3 d’abril del 2013

Els Pressupostos Participatius no han de ser tant complicats... O es vol, o no es vol.



Desde la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ sempre hem apostat per la Participació del teixit Associatiu en les desicions Governamentals del dia a dia de la nostra ciutat, i temes d'Hisenda Municipal com les Ordenances Fiscals (OO.FF) i els Pressupostos Municipals, son part important d'aquest dia a dia de Girona.

Aquest any 2013 hem pogut participar dels processos d'el.laboració dels mateixos i, tot i ser novedosa la presència de les Entitats, l'experiència ha estat molt positiva amb el resultat d'unes OO.FF més justes i progressives, i uns Pressupostos 2013 més ciutadans i Participatius.

I resultat de les negociacions d'aquests últims, l'Equip de Govern Municipal es va comprometre, tal i com reflecteix el redactat dels Pressupostos 2013 aprovats en Sessió Plenària l'11 de Febrer de 2013, a treballar conjuntament amb Grups Municipals, ERC, i teixit Associatiu de Girona, per tal de definir un Reglament de Pressupostos Participatius desenvolupat d'una primera proposta base el.laborada per Entitats, i consensuat per totes les parts implicades amb l'objectiu d'incloure'l al Reglament Orgànic Municipal (ROM) tant aviat com sigui possible.

La MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ vàrem acceptar el repte i, ràpidament i amb la configuració d'una comissió de treball, vàrem el.laborar un esbòs de Reglament de Pressupostos Participatius, el qual va ser acceptat pel teixit Associatiu present a les Reunions Extraodinàries que vàrem convocar els díes 27 de Febrer i 14 de Març de 2013, i que esquematitzem amb aquest quadre:

Va ser al dia següent (15 de Març) quan, amb l'esbòs ja consensuat per les Entitats participants a les trobades, vàrem demanar a l'Equip de Govern Municipal (CiU) que convoqués als Grups Municipals i ERC perquè, juntament amb la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, cel.lebréssim la primera de les reunions amb l'objectiu de treballar per un Reglament de Pressupostos Participatius consensuat per totes les parts.

Una petició de convocatòria que també vàrem fer saber a la resta de Grups Municipals per conèixer la seva predisposició a participar del procés, i que responia a la següent calendarització:

-20 o 21 de Març: primera Reunió de treball
-fins al 4 d'Abril: les reunions necessàries per arribar a un consens sobre un Reglament de Pressupostos Participatius, si n'hi hagués.
-4 d'Abril de 2013: Assamblea Oberta per exposar la proposta de Reglament consensuat.
-Abril/Maig 2013: votació de la Proposta en Sessió Plenària per la seva aprovació provisional.

I un cop exposats aquests punts, us informem que encara estem esperant que l'Equip de Govern Municipal convoqui la reunió abans esmentada, tot i que:

a) El Dilluns 18 de Març, l'Equip de Govern Municipal es va posar en contacte amb nosaltres per informar-nos que ja estaven estudiant la nostra proposta i que convocaríen la Reunió tant aviat com fòs possible.  
b) La resta de Grups Municipals vàren mostrar el seu interès i disponibilitat per participar a les reunions dintre les dates proposades per la nostra part.
c) El redactat dels Pressupostos 2013 aprovats en Sessió Plenària, contemplaven que aquest procediment desemboqués en la presentació d'una Proposta consensuada de Pressupostos Participatius, al Ple Municipal d'Abril/Maig de 2013.
d) El compromís de l'Equip de Govern Municipal és el de complir amb els acords consensuats a les negociacions dels Pressupostos 2013, entre els quals hi ha la inclusió inmediata d'un apartat de Pressupostos Participatius dins del ROM
e) La no convocatòria de la Reunió de treball fins al dia d'avui, fa que sigui impossible el compliment de la calendarització proposada per la nostra part.

I ens preguntem:

a) Perquè encara no han convocat la reunió de treball abans esmentada?
b) Tant complexe és la proposta presentada per la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, per no haver pogut ser estudiada en 10 díes hàbils?
c) Son els Pressupostos Participatius una prioritat per l'Equip de Govern Municipal
d) L'alentiment del procés exposat, no pot dificultar el correcte compliment de la Partida Pressupostària Participativa aprovada als Pressupostos 2013?
 

Per últim us fem saber que, arrel de les consultes fetes per conèixer els motius de la paràl.lisi del procés, al.lienes a la nostra responsabilitat, sabem que l'Equip de Govern Municipal vol fer una primera convocatòria de Reunió exclusiva a Grups Municipals
Un fet que impediría la nostra participació en aquesta primera reunió, incomplint així el seu compromís de comptar en tot moment amb la participació del teixit Associatiu en la el.laboració del Reglament de Pressupostos Participatius de Girona

Així doncs, i a la espera que l'Equip de Govern Municipal faci el següent pas, volem deixar clar que la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ sempre hem treballat i treballarem per la Participació Ciutadana, tal i com demostra la cel.leritat amb la que hem actuat en aquest procés tant desconegut, apassionant,  i democràtic com son uns Pressupostos Participatius.

Els canvis responen a la voluntat política, i la velocitat dels mateixos al ritme institucional que fixa aquesta voluntat.

Esperem resposta de l'Equip de Govern.

I com sempre, seguirem informant...

Seguirem participant.

Atentament.

MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada