divendres, 17 d’agost del 2012

Entrada en Registre de la Petició de Participació al Ple Municipal de Girona

Avui Dijous 16 d'Agost de 2012 a les 13h, representants de diverses Entitats Gironines ens hem presentat al Registre Municipal de l'Ajuntament de Girona (Pl. del Vi), per tal de fer entrada en Registre de la Petició de Participació al Ple Municipal de Girona, presentada per l'Associació de Veïns de St. Narcís en representació de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ.

Hi hem arribat amb la ambició necessària per tirar endavant una petició tant democràtica com novedosa a la nostra ciutat, consistent en demanar que l'Ajuntament convoqui una Consulta Popular per tal que els ciutadans Gironins hi poguem dir la nostra sobre el futur del Projecte de Soterrament del Tren Convencional a la nostra ciutat.

Una petició que ha rebut fins al dia d'avui més de 30 suports d'Entitats, Col.lectius i Partits Polítics Gironins. I que, un cop finalitzi aquest mes d'Agost tant complicat per la recollida de suports, de ben segur que veurà engreixada la seva llista abans de la cel.lebració del proper Ple Municipal.

Un document sorgit assambleàriament arrel del debat i consens dels participants a la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ i que, més enllà de la tinta del seu redactat, desprèn un aroma d'il.lusió, de solidaritat Associativa, de responsabilitat ciutadana en forma de propostes, i de PODER POPULAR.

És llavors quan envaïm la sala del Registre Municipal amb la nostra presència, i recollim el paperet imprès amb un A95 corresponent al nostre torn. Esperem pacientment l'avís acústic del canvi de torn i, quan aquest es produeix, encerclem la taula que ens ha tocat                                                                                 per fer entrada de la nostra petició     
i observem, enmig del
soroll de les càmeres i les mirades encuriosides dels treballadors Municipals, com en Martí Carreras rubrica el nostre Document.

És llavors, quan les mans de tots nosaltres es manifesten amb un sentit aplaudiment degut a la importància del moment. I tot seguit, abandonem la sala amb la satisfacció d'haver fet el primer pas cap a un Procés Participatiu tant necessari com democràtic per a la nostra ciutat.

Un cop a fora, els mitjans de comunicació esperen pacientment les nostres respostes a les seves qüestions i, com a President de l'Entitat que ha fet la petició i en representació de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, en Martí Carreras es dirigeix cap a les diferents carxofes de colors.

És el moment d'exposar els motius de la nostra iniciativa, i d'expressar el nostre sentir davant la intenció governamental de tirar endavant el Projecte de soterrament del Tren Convencional.

Un Projecte envoltat per la incertesa de la durada de les seves obres, ja que la escassa liquiditat econòmica de l'Estat Espanyol resultant de l'actual període de crisi, fa impossible el compliment dels terminis d'execució de l'obra, i fa preveure l'eternització d'unes obres inacabades al mig de Girona amb els problemes de mobilitat i molèsties veïnals que això pot provocar.

Un Projecte que necessita una partida pressupostària indecent en els temps d'austeritat actual, als quals estem veient retallats i desvallestats els pilars bàsics del nostre benestar social, com son la Sanitat, l'Educació, l'Habitatge i les nostres prestacions socials. Provocant això la nostra indignació, al no entendre com es pot plantejar una despesa tant desproporcionada per un Projecte tant prescindible com aquest, mentre apliques un copagament Sanitari, augmentes les llistes d'espera dels Hospitals,  i augmentes el número d'Alumnes per classe, entre d'altres mesures d'austeritat,  per tal d'estalviar recursos públics.

Un Projecte prescindible a dia d'avui, ja que les prioritats d'infraestructures del nostre territori  son unes altres. I trobem d'una incoherència injustificable, el plantejament d'iniciar noves infraestructures sense haver-ne finalitzat de pendents, tals com la NII o una xarxa Ferroviaria de Rodalíes a l'alçada, que posen cada dia en perill la vida dels seus usuaris, i dificulten la connexió entre poblacions veïnes.

Un Projecte que no respòn a les necessitats quotidianes del Gironins i Gironines, que veuen com el nostre Ajuntament es capfica a connectar Girona i Barcelona en 30 minuts, mentre es triga 1 hora per anar d'un barri a un altre de la ciutat en transport públic.

Un Projecte que ens foradarà Girona de Pedret a Pl. Europa, i que ens l'aixecarà de Mas Xirgu fins a la mateixa Plaça, necessitant per portar-ho a terme la maquinària més pesada que molts de nosaltres haguem vist mai, i provocant el pas diari de més de 300 camions pels nostres carrers per tal de fer el moviment de terres. I que no ens permetrà un alliberament d'espais públics tant necessari per a un barri de St. Narcís que
ja ha patit 4 anys d'obres de soterrament del TAV, i que no es mereix l'inici d'unes noves obres sense data de finalització definida.

És per aquests motius que demanem la cel.lebració d'un Procés Informatiu obert a tots els punts de vista, amb la posterior Consulta Popular per decidir el futur del Projecte de soterrament del Tren Convencional a la ciutat de Girona.

Perquè les prioritats de la ciutadania han canviat degut als temps que estem vivint, i preocupa més l'exclussió social de moltes famílies, l'atur, que la gent agafi menjar dels contenidors per poder viure, i que augmentin les demandes dels menjadors socials, que no pas el soterrament d'un Tren que ja circula. Preocupen més les morts dels usuaris de la NII, que soterrar un Tren que ja circula. Preocupa més recuperar el nostre benestar, i gaudir d'uns serveis bàsics dignes, que soterrar un Tren que ja circula.

Per això volem una Consulta Popular. Perquè no podem acceptar que se'ns imposin les inversions sense tenir en compte les necessitats reals d'un territori. Perquè hem de saber dir NO davant partides pressupostàries innecessàries. Perquè lluny de refusar els diners destinats pel Projecte de Soterrament del Tren Convencional, els acceptem sempre i quan siguin útils pels aspectes vitals del nostre dia a dia. Perquè ha de ser la ciutadania la que marqui les prioritats d'inversió per al seu voltant. I per fer-ho, no és suficient participar cada quatre anys, sinó que ho ha de fer tants cops com sigui necessari.

Així doncs, si no ens volen preguntar la nostra opinió al respecte, haurem de ser els ciutadans els que exigim el nostre dret a ser preguntats. I la millor manera de ser preguntats és amb una Consulta Popular. Per dignitat ciutadana. Perquè hi tenim molt a dir...

Els periodistes se'n van amb la gravadora farcida d'arguments, i nosaltres decidim premiar-nos amb una 
refrescant beguda. Sabem que només hem fet un primer pas, però ens permetem la llicència de celebrar-ho.


Fem un brindis i, insconcientment, ja ens posem a treballar per definir quins seràn els següents passos a recòrrer. Sabem de la importància del fet avui, però també de la molta feina que ens espera. Una feina que afrontem amb la il.lusió i ambició del qui sap que està al camí correcte.

Així doncs, tracem un pla de treball, i busquem fòrmules per rebre més suports d'Entitats fins al dia de la nostra intervenció al Ple Municipal, per fer difusió de la nostra iniciativa per tal que arribi a la màxima gent possible, i per canalitzar com més opinions i informacions millors referents al Projecte de soterrament del Tren Convencional.

Tanmateix, considerem molt important conèixer el posicionament dels diferents Grups Municipals de l'Ajuntament de Girona, respecte la nostra petició de Consulta Popular. I és per això que els convocarem per poder intercanviar opinions abans de la cel.lebració del Ple Municipal, per tal que no es repeteixin episodis de negociacions d'última hora entre Equip de Govern i Entitat participant, durant la cel.lebració de la Sessió Plenària.

El rellotge de la Plaça del Vi toca les 14:30, i decidim que per avui ja n'hi ha prou.

Intercanviem abraçades, i ens convoquem fins la propera (que no serà molt llunyana). Cadascú torna a les seves obligacions, les quals combina de la millor manera que pot amb la seva lluita per la Participació Ciutadana. I el grup es dissol sota la atenta mirada de l'edifici de l'Ajuntament. Un edifici que els espera ben aviat... Al proper Ple del 17 de Setembre.



 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada