dissabte, 23 de març del 2013

Comunicat de la PAH Girona sobre l'alliberament d'un edifici a Salt




 Recuperació d’habitatges per l’Obra Social de la PAH
Família desnonada, família reallotjada

Avui dia 22 de març de 2013, la PAH de Girona ha entrat i recuperat l’edifici del carrer Doctor Castany 91-93 de Salt i les terres del seu entorn.

Aquest edifici, és propietat del Banco Mare Nostrum, resultat de la fusió Caixa Penesès, Caja Múrcia, Caja Granada i Sa Nostra. Aquesta entitat, de la qual Luis de Guindos en va ser vocal del consell d’administració i president de la comissió d’auditoria abans de ser Ministre, va rebre el passat 12 de març  una injecció de 730 milions d’euros per part del fons estatal FROB, que se suma una aportació total de capital estatal de 1.647 milions d’euros, que equivalen al 75,86% de les accions del banc. Un entitat que, tot i ser rescatada amb fons públics, i de propietat estatal en la seva majoria, segueix desnonant famílies de casa seva i especulant amb l’habitatge.

Aquesta acció s’enmarca en la Campanya de l’Obra Social de la PAH, que pretén la recuperació ciutadana i col·lectiva d’habitatges buits en mans d'entitats financeres que, rescatades amb fons públics, segueixen expulsant sistemàticament a moltes famílies de casa seva i especulant amb l’habitatge.

Amb aquesta acció volem:

-Recuperar les vivendes i terres abandonades i en desús per part de bancs que han estat rescatats amb fons públics.
-Reestablir la funció social dels habitatges buits per al reallotjament de famílies desnonades o afectades, i recuperar l’ús de la terra per al cultiu i no per a l’abandó.
-Denunciar i assenyalar les entitats financeres per a que acceptin la dació en pagament i proporcionin lloguer socials.
-Forçar les administracions públiques a adoptar les mesures necessàries per a garantir el dret a un habitatge digne.
-Fer efectiu el Dret a un habitatge digne recollit a l'article 47 de la C.E., a l'article 25 de la Declaració Universal dels DDHH així com a l'article 11 del PIDESC (Pacte Internacional de Drets Econòmics Socials i Culturals) i sistemàticament vulnerat per l'Estat Espanyol.

Segons dades del Ministerio de Fomento, a Salt, entre els anys 2005 i 2007, es van produir 250 transaccions de compra-venda d’habitatge al trimestre (la mitjana anterior se situava en 80). Es tracta dels anys de la bombolla immobiliària i de l’especulació, de la promoció de la compra-venda en detriment del lloguer (de preu elevat i discriminatori amb determinats col·lectius). Aquesta situació va portar a la compra d’habitatges a través d’hipoteques, per una necessitat de sostre, amb pràctiques abusives i criminals per part d’immobiliàries, promotores i entitats bancàries que cercaven el benefici empresarial immediat.

Els abusos i estafa indiscriminada perpetrada per les entitats bancàries en els anys de màxima expansió del mercat immobiliari, i l’increment de l’atur resultat de la intensificació del capitalisme i la desaparició de l’Estat del Benestar, han portat al progressiu empobriment de bona part de la població que no pot fer front als deutes hipotecaris il·legítims i abusius.

Davant d'una llei hipotecària injusta i inhumana, la PAH fa anys que s’ha erigit com a Plataforma ciutadana que ha aturat desnonaments, que ha intentat negociar amb entitats financeres l’aplicació de la dació en pagament, i que ha intentat que els bancs i caixes deixessin romandre les famílies en règim de lloguer social.

Al mateix temps, s’ha intentat guanyar casos a través dels tribunals així com canviar la llei al Congrés dels Diputats amb la recollida d’1,5 milions de firmes per una ILP de mínims que incorporés la possibilitat de la Dació en Pagament, entre d’altres.


Per altra part, s’ha instat als Ajuntaments que defensin els seus ciutadans impedint-ne els desnonaments per motius econòmics.

Però, l’excepcional i inhumana Llei hipotecària espanyola és la que ha portat a que l’any 2012 es produïssin més de 500 desnonaments al dia, i cada cop més casos de suïcidis pel drama de la pèrdua de l’habitatge.

-Quan els desnonaments no s’aturen
-Quan la situació de centenars de milers de famílies és cada cop més insostenible
-Quan els poders públics rescaten bancs i banquers, i abandonen les persones
-Quan les administracions públiques i els governs actuals no demostren voluntat política per fer front a una situació d'autèntica emergència habitacional, ni d’acabar amb la xacra dels desnonaments

Quan tot això passa... Recuperem habitatges i terra de manera legítima i pertinent per a allotjar famílies i per a seguir negociant un règim de lloguer social i assequible amb BMN, entitat rescatada amb fons públics i de pràctica de titularitat pública.

Stop desnonaments
Família desnonada, família reallotjada

Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de les Comarques Gironines, PAH-Girona
pahgirona@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada