divendres, 21 de setembre del 2012

Crònica de la nostra petició de Consulta Popular al Ple Municipal del 13.9.2012

                    Martí Carreras, durant la seva intervenció al Ple Municipal

Son les 22:30h d'un Dilluns 13 de Setembre de 2012, quan Martí Carreras es dirigeix al feristol habilitat a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Girona per defensar, en nom de l'AVV St. Narcís i la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, una Moció Ciutadana per demanar la cel.lebració d'una Consulta Popular perquè la ciutadania hi pugui dir la seva sobre la conveniència de tirar endavant, en el context de crisi actual, el Projecte de Soterrament del Tren Convencional a la ciutat de Girona.

La exposició dels motius que ens porten a demanar aquest Procés Participatiu és brillant, directe, i farcida d'arguments suficients per justificar la necessitat de consultar a la ciutadanía sobre un tema de ciutat com aquest.

Ara toca escoltar les intervencions dels Grups Municipals al respecte, i Martí Carreras s'asseu còmodament en una cantonada de la Sala per sentir les valoracions polítiques sobre la nostra moció. 

Les formacions polítiques son fidels a si mateixes, i no diuen res que ja no sapiguem.

Els primers a intervenir son ICV-EUiA i la CUP, els quals fan una aferrissada defensa de la necessitat de votar a favor d'una petició de Participació Ciutadana com la nostra. Un discurs a on queda pal.lès que una política de carrer és possible, i que no s'ha de tèmer a donar un rol participatiu a una ciutadanía que no vol continuar apartat d'allà a on es guionitza el seu destí.

Tot seguit, intervenen la resta de Grups Municipals (PP, PSC i CiU). I no fallen a la seva habitual cita de despistar el personal amb l'ambiguïtat i el bipolarisme del seu discurs.

Comencen les seves intervencions exhibint-se com a principals defensors de la participació ciutadana, i destacant la necessitat d'informar a la ciutadanía. Una manera de preparar el terreny per maquillar la principal raò del seu vot posterior.

I els arguments del seu maquillatge responen únicament a aspectes legals, terminològics, i de competències institucionals al respecte d'una hipotètica Consulta Popular. Deixant així de banda el sentit més ampli de la nostra iniciativa, i endinsant-nos en un laberint de legalitat en el qual mai hem volgut entrar.

La nostra Moció proposa fòrmules per emplenar constructivament les llacunes participatives que té la Democràcia, però la seva resposta és simplement un recordatori dels murs legals que ho "impedeixen", i que ja coneixem. Uns murs alts però no insalvables. Uns murs que només la voluntat política pot fer desaparèixer.

I per acabar les seves intervencions, ens diuen que no ens poden donar suport tot i estar-hi d'acord en un 90%, ens fan responsables del sentit del seu vot per ser "inflexibles" davant les seves peticions de votar els punts de la Moció per separat, i a sobre ens culpen d'impedir un Procés Informatiu de garantíes degut a la nostra "pressa" per cel.lebrar la Consulta...  

Al.lucinant! Com poden demanar més temps per informar a la ciutadanía després de no haver-ho fet durant els 4 anys de soterrament del TAV? Com poden acusar-nos d'impedir l'aprovació d'un Procés Participatiu per culpa de la nostra inflexibilitat de negociació, quan ha estat la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ  qui ha presentat la proposta? Doncs ho fan per "justificar" el seu vot.
Arribem al torn de rèplica, i en Martí Carreras intervé amb un discurs directe, contundent, i ple de l'emotivitat resultant de les molèsties i la desinformació que, tant ell com tot el barri al que representa, han patit durant els 4 anys d'obres del TAV

Així doncs, i un cop exposats tots els arguments a favor i en contra, passem a la votació.

La Moció és rebutjada per 10 vots en contra (CiU), 10 abstencions (PSC, PP), i 5 vots a favor (CUP, ICV-EUiA) .

Agraïm els vots a favor, respectem els vots en contra, i reafirmem la incoherència d'aquells que, amb la seva abstenció, pretenen aportar grisos en un tema de blanc o negre per tal de "suavitzar" la realitat. Una realitat que és el seu NO suport a la nostra Moció.

I un cop coneguts tots els posicionaments al respecte, fem les següents reflexions:

La nostra Moció per demanar la Consulta Popular, pretén obrir un Procés Participatiu perquè la ciutadanía hi pugui dir la seva sobre la conveniència, en l'actual context de crisi social i econòmica, d'iniciar el soterrament del Tren Convencional a la ciutat de Girona.  
Pretén obrir un Procés Informatiu, previ a la Consulta Popular, per tal de donar a conèixer als Gironins tots els arguments a favor i en contra sobre la conveniència abans exposada.

Demanem que es cel.lebri al Novembre, per tal d'anticipar-nos a la publicació del Pressupostos Estatals i evitar, en cas que s'hi destini una partida pressupostària, anar a remolc desde l'inici del Projecte de Soterrament, i tornar a estar condicionats a les voluntats de Foment tal i com ja ha passat durant les obres del TAV.

Sabem que l'Ajuntament de Girona no té influència en l'el.laboració dels Pressupostos Estatals, però entenem també que la vinculació institucional respòn a una voluntat política. I amb la Consulta Popular pretenem que la ciutadanía parli, i que l'Ajuntament de Girona porti el resultat de la mateixa a aquells àmbits Governamentals necessaris per defensar la voluntat dels Gironins.

Demanem participació. I aquest pas endavant el fem desde la pluralitat d'opinions de les més de 40 Entitats que ens han donat suport, desde la constructivitat, i desde la maduresa i responsabilitat d'una ciutadanía que demana poder governar el seu destí.

Demanem la implantació d'una dinàmica participativa per millorar el nostre dia a dia, per tal que les Institucions coneguin i s'adeqüin a les mutants prioritats i necessitats ciutadanes, i perquè el nostre esforç tributari tingui un retorn en les nostres vertaderes necessitats.

Defensem els arguments de les Entitats que ens donen suport, els quals deixen pal.lès la inmoralitat d'una inversió de 500M d'€ en l'actual context de crisi. 
Cal gastar tant diner públic per soterrar un Tren que ja passa, en uns temps en què augmenten les peticions als menjadors socials, augmenta la pobresa, augmenta l'exclussió social a causa dels desnonaments, la gent busca als contenidors, patim constants retallades al nostre benestar, i perilla la cohesió social? 
Cal iniciar una nova infraestructura al nostre territori, sense haver-ne finalitzats d'altres com l'NII, a on ja han mort 14 persones aquest 2012
Cal fer aquesta inversió per apropar Girona i Barcelona a 30 minuts, quan es triga més d'1 hora per comunicar barrris de Girona en transport públic? 
Cal destinar tants d'impostos a una infraestructura que no és vital pel manteniment del nostre malmès benestar?
No és lògic que els Pressupostos s'el.laborin per satisfer les necessitats d'aquells que aporten els diners per el.laborar-los?

Avui al Ple, els Grups Municipals han votat desde la seva legitimitat Representativa.

El que nosaltres proposem, ho fem desde la nostra legitimitat Participativa, la nostra obligació per defensar els arguments de totes les Entitats que ens han donat suport, i la nostra dignitat ciutadana per sentir-nos partíceps del nostre destí.

Avui hem fet un pas endavant per poder caminar junts cap a la reconciliació i la recuperació de l'afecció ciutadana vers la política.

Avui han refusat la nostra petició, però recollirem les signatures necessàries per convocar la Consulta Popular i tornar a reclamar el nostre dret a ser preguntats. 

I quan presentem les firmes.., s'hi tornaran a oposar? 
Refusaran la ma estesa?
Tornaran a donar arguments per fer més gran l'abisme entre nosaltres?
Sincerament.., espero que no.

Els temps estan canviant, i nosaltres volem canalitzar el malestar ciutadà cap a la constructivitat i l'apropament a les institucions.

Avui han votat en contra argumentant aspectes superficials d'un tema molt més profund.

Avui han votat en contra a una proposta per demanar com ser preguntats, en un temps en que no ens pregunten.

Una ciutadania preguntada pot contestar.., però una ciutadania ignorada es pot indignar.

Nosaltres hem entès que els temps estan canviant.., però amb el  refús a la moció d'alguns dels Grups Municipals, aquests demostren la seva interpretació anacrònica d'unes institucions que no han entès el canvi que ha viscut el carrer.

I si no l'entenen és senzillament perquè no han baixat a preguntar...






Xavier Villarreal 
Membre de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada