dijous, 5 de setembre del 2013

Acta Reunió MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ 5.9.2013




   LLOC: Estació Espai Jove de Girona (Sta. Eugènia, 17)
   DATA: Dijous 5 de Setembre de 2013
   HORA: 20h

La convocatòria de la reunió es fa extensiva al teixit Associatiu Gironí, els Grups Municipals de l’Ajuntament de Girona, i el Partit Polític ERC de Girona.

Hi assisteixen representants  de l’AMPA Montfalgars, la Cooperativa de Formació de Girona (FROG), l’AVV Sta. Eugènia, la Mancomunitat Sta. Eugènia-Can Gibert, l’AVV St. Narcís, l’Associació de Comerciants de St. Narcís-Sector Dominiques, Justícia i Pau, l’Associació d’Amics del Museu d’Art de Girona, diversos ciutadans Gironins, i els Grups Municipals de la CUP,  ICV-EUiA, i PSC.

Tanmateix, excusen la seva presencia a la mateixa per motius d’incompatibilitat horària per assistir-hi, diverses Entitats i Col.lectius Gironins.

1.D’acord amb el primer punt de l’Ordre del Dia, els representants de l’AVV St. Narcís i Associació de Comerciants de St. Narcís-Sector Dominiques, expressen la seva opinió sobre el resultat de les votacions dels punts presentats a anteriors Sessions Plenàries, al voltant de les reposicions de les Obres del TAV.

Darrerament, hem assistit a una dinámica de desicions “per fascicles” sobre els Projectes de reposicions de les zones afectades per les obres del TAV. Una dinámica que impedeix el plantejament de les obres a mig-llarg termini, i genera una sensació d’incertesa ciutadana provocada per la indefinició de tot plegat.

Els veïns i comerciants de St. Narcís necessiten conèixer la informació del Projecte Ferroviari en el seu conjunt i a 4-5 anys vista, i les píndoles receptades a les darreres Sessions Plenàries no ho permeten. Sense la informació ni concreció de calendari, se senten com si estiguéssin al mig del mar sense divisar la costa. No saben cap a on tirar ni quant durarà la travessa.

A més, les reunions setmanals de seguiment programades per cada Dijous son cada cop menys operatives.

Les reunions giren al voltant de temes concrets, i no s’ha establert una dinàmica que inclogui aquests aspectes concrets dins del conjunt del Projecte. Un fet que porta a la frustració dels assistents, ja que no s’avança ni aprofundeix el que seria desitjable.   

És per aquest motiu, que ens informen sobre el canvi de periodicitat d’aquestes reunions de seguiments, la qual passarà a ser quinzenal.

No pot ser que, després de 5 anys d’obres del TAV, encara no es pugui treballar sobre un Projecte general de barri i de ciutat que inclogui reposicions, calendarització, dinamització comercial, harmonització veïnal, compensacions, indemnitzacions, etc. La inconcreció del Projecte ens ha portat al desconcert generalitzat i la improvització en la gestió del dia a dia de les Obres del Sector. 

I la desinformació de tot plegat, ha provocat el desconeixement de gran part dels Gironins sobre l’obra més important que mai ha patit la nostra ciutat. I no ha ajudat a teixir els llaços de solidaritat de la ciutat de Girona, cap a un barri que ha patit, i està patint encara, un infern per al benefici de tota la ciutat.

Cal reconèixer el sacrifici que ha hagut de fer St. Narcís, i fer front comú per reclamar les indemnitzacions i compensacions necessàries. Cal entendre el que ha passat aquest barri, per acceptar les inversions Municipals necessàries per a la reposició de les zones afectades.  

Però tot això només es pot fer INFORMANT a tot Girona, d’unes obres de CIUTAT que han trinxat un barri per beneficiar al conjunt. Una informació que encara s’espera. Una unitat per la que s’ha de treballar.

I el barri de St. Narcís s’ho mereix… I tant que s’ho mereix!

Ara cal admetre que la situació ha canviat, aceptar la dificultat del moment, i pensar un Pla B que posi al davant els interessos ciutadants i comerciants als partidistes i particulars.

Tot i que tot el procés convidaría a no fer-ho, les Entitats del barri de St. Narcís mantenen el positivisme, la constructivitat, i el diàleg a tots els procesos en els quals hi son convidades.

És per això que demanen la cel.lebració d’un Ple Extraodinari monogràfic de les Obres del TAV, per tal de donar magnitut de ciutat a un problema que està siguent tractat com a un tema de barri.

Es parla de la possibilitat que aquest Ple Extraodinari es celebri el Dilluns 30 de Setembre de 2013, tot i que no hi ha certesa que això pugui ser aixi.

Tantmateix, debatim la necessitat que aquesta Sessió Plenària Extraodinària concreti en els aspectes derivats del Projecte Ferroviari, ja que més inconcrecions podrien allunyar definitivament el teixit Associatiu SantNarcisenc de la institució Governamental.

És per això que demanem un esforç conjunt (Grups Municipals i Entitats) perquè aquest Ple Extraodinari sigui de profit, i guionitzi els propers 5 anys d’obres a la nostra ciutat, les actuacions previstes per dinamitzar les zones més afectades per les mateixes, i la negociació de les indemnitzacions reclamades per veïns i comerciants perjudicats per la execució d’aquestes obres.

Per acabar amb aquest punt de l’Ordre del Dia, informem que, desde la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, engegarem iniciatives de difusió de la cel.lebració del Ple Extraodinari esmentat, i que animarem a la ciutadania de tota la ciutat perquè assisteix  al mateix.

A més, informem de la campanya que promourem perquè, en cas que el desenvolupament del Ple Extraodinari no satisfagui les nostres expectatives i peticions perquè sigui profitòs, abandonarem la Sala de Plens de l’Ajuntament de Girona per denunciar l’allunyament entre la institució i la ciutadania.

Tantmateix, informem que la nostra intenció no serà la d’abandonar la Sala. Però, si fos necessari, emprendriem aquesta iniciativa per visualitzar tal descoordinació entre Grups Municipals i ciutadania, si aquesta es torna a produïr.

Una manera de valorar l’actuació Governamental, i el tracte informatiu donat als temes que han motivat el plantejament d’aquest Ple Extraodinari.

En fi… Seguirem a sobre del tema.

2.D’acord amb el segon punt de l’Ordre del Dia, donem les següents informacions sobre Projectes amb els que participa la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ:

-Escudella Solidària
Informem de les reunions celebrades desde la última convocatòria de la MESA D’ENTITATS, l’Acta de les quals podeu consultar als següents enllaços:
I animem als assistents que participin de l’Arrossada Popular de l’ESCUDELLA SOLIDÀRIA que es celebrarà el Dissabte 14 de Setembre de 2013 al pati del CEIP Montfalgars, dins el programa de Festa Major del barri de Sta. Eugènia de Ter, així com en la seva difusió.
Una Arrossada enfocada a donar a conèixer l’ESCUDELLA SOLIDÀRIA, i implicar com a més persones millor.

-Xarxa pels Drets Socials de Girona (XDS)
Informem que, com a membres que en som, desde la Xarxa pels Drets Socials de Girona estem promovent una acció dins les activitats de la Via Catalana de l’11 de Setembre.
I demanem que participin de l’encerclada al Trueta, i es faci difusió d’aquest Acte dins les activitats de la Diada de Catalunya.

-Projecte de Cooperativa de Formació de Girona (FROG)
Intervé l’impulsor d’aquest Projecte, i ens dona informació dels objectius de la Cooperativa, de l’activitat que han portat a terme fins ara, de les expectatives de creixement que tenen, i les motivacions que l’han portat a engegar aquest Projecte.
Una informació que podeu trobar molt més detallada a l’enllaç http://cooperativafrog.blogspot.com.es/2013/08/fundacio-del-frog-la-nova-cooperativa.html
I quedem que, dins del context de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, continuarem informant dels avenços fets pel FROG.

-Programa de Televisió VEÏNS
Expliquem el resultat de reunions mantingudes amb TV Girona per tal de tirar endavant el programa Televisiu “Veïns”, després d’haves establert contacte amb suficients Entitats veïnals com per creure en la viabilitat del programa.

El programa serà pels Dijous de 21 a 22h, i  constarà d'un programa de debat, adreçat als ciutadans dels diferents barris de Girona.

Amb "Veïns", el que es pretén és donar veu a totes les associacions veïnals i entitats que habitualment no tenen possibilitat de fer una difusió de les seves activitats, i de fer arribar a la resta de la ciutadania els problemes que afecten al seu barri o entitat.

El programa estarà format pels següents blocs:

a.En el primer bloc, amb el suport d'un vídeo explicatiu, és donarà a conèixer com és el barri, quina és la situació actual dels seus habitants i com és el dia a dia. També veurem les infraestructures, la situació dels serveis i una detallada explicació de les activitats que habitualment es desenvolupen.

b.En el segon bloc els convidats (representants d’Entitats, representant de l’Ajuntament de Girona i, si així es demanés, representant dels cossos de seguretat o altres tècnics Municipals relacionats amb el tema a tractar), debatran sobre la informació exposada en el vídeo, sempre sota la supervisió del moderador del programa.

c.En el tercer bloc, els convidats intentaran donar resposta a les preguntes dels ciutadans (preguntes que hauran adreçat al programa durant la setmana anterior a l'emissió, mitjançant les xarxes socials com Twiter, Facebook, ...), o bé a través de correus electrònics o trucades telefòniques. Durant el programa, es podran continuar adreçant preguntes per tal de donar agilitat al debat.

Cada setmana el programa farà referència a un barri diferent, i es realitzarà al plató de Televisió de Girona. A més, la seva durada serà d’aproximadament 60 minuts.

I, com a finalització de Temporada, es farà un darrer programa de valoració global a l’Auditori de Girona.

Per últim, informem de l’ordre cronològic dels barris a tractar i la calendarització dels programes fins les Festes de Nadal:
31.10.2013        programa pilot, des de la Fira de Girona
07.11.2013        programa 1  SANT NARCÍS
14.11.2013        programa 2  SANTA EUGÈNIA DE TER
21.11.2013        programa 3  MAS RAMADA
28.11.2013        programa 4  VILA-ROJA
05.12.2013        programa 5  BARRI VELL
12.12.2013        programa 6  PEDRET
19.12.2013        programa 7  DOMENY

I per acabar amb aquest punt de l’Ordre del Dia, recordem que informarem de més detalls relacionats amb el programa “Veïns” en properes reunions de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ.

3.Degut a la densitat dels dos punts de l’Ordre tractats anteriorment, i al no poder aprofundir amb el tema a tractar, decidim posposar per a properes reunions el debat per el.laborar  un Document de valoració de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ  dels dos primers anys de legislatura Municipal 2011-2015”

4.Al punt de Precs i Preguntes no hi ha intervencions.


Així doncs, donem per finalitzada la reunió a les 22h.


Atentament.

MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada