dimecres, 10 d’octubre del 2012

Crònica de la nostra petició d'AUDIÈNCIA PÚBLICA al Ple Municipal del 8.10.2012





Som a primera fila de les butaques habilitades per al públic assistent d'una Sala de Plens plena a vessar.


És 8 d'Octubre de 2012 i ja han trancorregut 5 hores d'un Ple Municipal Ordinari que afronta la votació d'una Moció d'Urgència, la qual precedeix el torn de Precs i Preguntes.

La Moció en qüestió ha estat presentada conjuntament pels Grups Municipals de CiU, PSC, CUP-RCat, i ICV-EUiA, i proposa , entre d'altres punts, que el Ple aprovi la cel.lebració d'una AUDIÈNCIA PÚBLICA del Projecte Ferroviari pel 6 de Novembre, que l'Ajuntament de Girona defensi Institucionalment aquells barris, veïns, i comerços afectats per les obres de soterrament del TAV, i que lideri també la reclamació d'unes indemnitzacions que encara s'esperen.

Uns punts acordats Assambleàriament a la darrera reunió de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ del 4 d'Octubre de 2012, i inclosos a petició nostra.

Uns punts que es van recollir en una primera Moció d'Urgència presentada pels Grups Municipals de la CUP-RCat i ICV-EUiA i, després de vàries xerrades, inclosos finalment  a  la Moció conjunta abans esmentada.

Sabem que les darreres notícies relacionades amb el Projecte Ferroviari no ens deixen més  marge de temps, i que és necessaria la unitat dels diferents actors de la ciutat (Equip de Govern, Grups Municipals i Entitats), per defensar la dignitat de Girona i els Gironins/es davant la inminent fugida d'ADIF i el constant menyspreu demostrat per Foment vers la nostra ciutat. 

Una unitat bàsica per poder exigir compensacions per a aquells veïns i comerços maltractats per la magnitut de les obres ja realitzades, que ens permeti establir uns mecanismes  d'informació i participació ciutadana que desemboquin en un consens de ciutat a l'hora de recuperar aquells espais públics privats durant 5 anys, i que facilitin a la ciutadanía fer entrada de les denúncies particulars que derivin de les obres de soterrament del TAV.

Una unitat que permeti una dinàmica  recíproca entre Ajuntament, Entitats i ciutadans de Girona, la qual dongui com a resultat el suport Institucional als Gironins/es i el conseqüent suport ciutadà a les Institucions, per tal de dotar de més força totes aquelles denúncies que volguem tirar endavant tant els uns com els altres. 

I és per això que volem el 6 de Novembre com a data per cel.lebrar l'AUDIÈNCIA PÚBLICA. Perquè ja no podem fer esperar més...

La proposta inicial de l'Equip de Govern era fer-la al Gener, però els vàrem dir que no tenim més temps...

La seva següent proposta era al Desembre, però els tornàrem a dir que ja no tenim més temps...

I al final accedeixen a la data del 6 de Novembre perquè, tot i que el calendari és una mica just, donen un vot de confiança a les Entitats i accepten la cel.leritat de l'AUDIÈNCIA perquè han entès que ja no hi ha més temps... 

Continuem a la primera fila de la Sala de Plens, i escoltem els arguments de tots els Grups Municipals al respecte de la Moció.

Alguns prioritzen les compensacions pels barris més afectats i la defensa de la ciutadanía. D'altres denuncíen l'incompliment de Foment amb la ciutat de Girona, i exigeixen responsabilitats per la manera de fer d'ADIF durant tots aquests anys. N'hi ha que reclamen l'inici de les obres del Soterrament del Tren Convencional tant si com no, i d'altres que questionen els beneficis de les obres ja fetes. I els últims neguen tots els arguments anteriors desde l'autobombo i l'atac com a millor defensa, i culpant la MESA D'ENTITATS per la "incoherència" d'unes iniciatives que no han entès.

Però el conjunt de les intervencions desprèn un aroma d'unitat política per dir PROU, i de ma estesa a tots aquells que vulguin sumar en la defensa de la dignitat d'una ciutat ja prou maltractada.

Perquè ara és el moment d'anar tots plegats. I tots som coneixedors que no fer-ho suposaría una derrota per Girona que deixaría unes ferides massa profundes per cicatritzar...


Finalment arriba el moment de les votacions. 22 vots a favor per part dels Grups adherits a la Moció (CiU, PSC, CUP-RCat, ICV-EUiA), i 3 vots en contra (PP).

Se senten aplaudiments entre el públic assistent, sobradament justificats pel que s'acaba d'aprovar.

Molts som conscients que la unitat resultant d'aquesta Moció és el mínim que es mereixen els veïns i comerços afectats per les obres del TAV, i també que aquesta unitat ha trigat massa temps. 

Però és ara quan ha arribat, i no hi ha temps per el dubte. Només hi ha temps per actuar...

Encara seguim a primera fila a punt d'arribar a les 6 hores de Ple, tot enriquint el repertori de postures per pal.liar el mal d'esquena i sil.lenciar els nostres bodells.

Ens mirem els uns als altres satisfets  perquè s'hagi aprovat una petició de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ nascuda del nostre consens Assambleari, i reforçada pel suport col.lectiu de les Entitats que s'hi han sumat.

A la primera fila hi som la MESA D'ENTITATS, l'AVV St. Narcís i l'Associació de Comerciants de St. Narcís-Sector Dominiques.

I no estem sols, ja que amb nosaltres també hi son les altres 40 Entitats, Col.lectius i Partits Polítics (als quals cal sumar des d'avui els Grups Municipals del PSC i CiU), que han donat el seu suport a les peticions recentment aprovades.

Aviat tots tenim una cita d'Informació, Participació Ciutadana, i unitat de Ciutat.

El 6 de Novembre, ens veiem tots a l'AUDIÈNCIA PÚBLICA!!!



Xavier Villarreal 
Membre de la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ
                                                                                                                                                                                                                        


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada