dijous, 7 de març del 2013

Acta Reunió Extraodinària Pressupostos Participatius 27.3.2013



LLOC: Estació Espai Jove de Girona (Sta. Eugènia, 17)
DATA: Dimecres 27 de Febrer de 2013
HORA: 20h

La convocatòria de la reunió es fa exclusivament al teixit Associatiu Gironí.

Hi assisteixen representants de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ com a convocant,  la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’AMPA Montfalgars, l’Ateneu Republica de Catalunya (ARC), l’AVV Mas Ramada, l’AVV Montilivi, l’AVV Pont Major, l’AVV Can Gibert del Pla, la Mancomunitat Sta. Eugènia-Can Gibert, la Federació d’Associacions de Veïns de Girona, la Xarxa pels Drets Socials de Girona, el Col.lectiu de Propietaris de l’Eixample Sud,  l’Associació de Comerciants de St. Narcís-Sector Dominiques, la U.E. Vila-Roja, l’Assamblea 15M, Iaioflautes Girona, Justícia i Pau, l’Ateneu naturalista de Girona (ANG), i l’Associació de Psicomotricistes de Girona.

-D’acord amb l’únic punt de la reunió, exposem com ha anat tot el procés de negociació dels Pressupostos en que hem participat com a MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ, i expliquem el contingut de les propostes presentades per tal que Girona inclogui una partida de  Pressupostos Participatius dins del capítol d’inversions.
Arrel d’aquestes negociacions, ens vàrem comprometre a el.laborar un esbòs de Reglament consensuat pel teixit Associatiu, per tal de presentar-lo a una Comissió Mixta (Equip de Govern, Grups Municipals, ERC, teixit Associatiu, …) que redacti un Reglament definitiu a incloure al ROM de Girona.

Expliquem que una Comissió de la MESA D’ENTITATS hem estat redactant aquest esbòs, el qual presentem a la reunió per buscar l’aprovació dels assistents, i treballar en la línia d’assolir un Document consensuat pel teixit Associatiu de la nostra ciutat.
Així doncs,presentem el següent quadre ( VEGEU QUADRE I CALENDARITZACIÓ ), i fem la explicació dels punts a tenir en compte, i la calendarització d’actuació per assolir el nostre objectiu participatiu.

 
Un cop feta la exposició, iniciem un Debat resumit en els següents punts:

-Tots coincidim en admetre la complexitat del que es proposa, però entenem que aquest pas és necessari perquè les Entitats poguem participar en la gestió governamental, i que la nostra postura quedi pal.lesa en el dia a dia de la nostra ciutat. I sabem que no serà fácil, però acceptem el repte per responsabilitat ciutadana i cultura democrática.

-Es plantejen una sèrie de punts per considerar si el context és el millor per tirar endavant la nostra proposta:
a)Hi ha partides d’inversió compromeses amb determinats barris de Girona. Un compromís que, tot i que vàrem demanar  que no ho fés degut a que ens trobàvem en plenes negociacions, l’Equip de Govern va pregonar pels diferents barris de la ciutat.
b)Hi ha zones de Girona a on l’activitat Associativa és nula, i no tindràn veu en aquest procés. Recordem que uns dels objectius d’aquesta proposta és revitalitzar el teixit Associatiu de la ciutat, i considerem que la participació en uns Pressupostos és motiu suficient perquè això passi.
c)Tindrem temps aquest 2013 a desenvolupar la proposta? Admetem que anem molt justos de temps, i que com a molt aviat podrem gaudir d’una primera experiencia participativa al Mes de Juny. Però els tempos son així i, tot i que reconeixem que els Pressupostos s’han presentat tard, això no ha de ser impediment perquè avancem en el nostre objectiu.
d)Tantmateix, entenem la dificultat perquè totes les condicions siguin òptimes. I apostem perquè aquestes es vagin adeqüant a mesura que avancem plegats.

-Es comenta la possibilitat que no s’aprovin els Pressupostos, i es perdi la partida sotmesa al Procés Participatiu. Però coincidim en que aquest no ha de ser motiu perquè no avancem en la nostra proposta i, si això passés, hauríem de seguir treballant de cares als següents Pressupostos.

-Davant la sensació d’un dels participants que s’estava restant rellevància al paper de les Associacions de Veïns, responem que les Associacions de Veïns han d’actuar de vertebradors del teixit Associatiu de cadascun dels Sectors, degut a la seva importància en nombre, i pluralitat dels membres. I coincidim en que les Entitats Veïnals son els eixos sobre els que ha de girar l’activitat Associativa del barris.

-Comentem la importància de potenciar les Assamblees de Barri per enxarxar el teixit Associatiu de cada sector de la ciutat. I també la importància de reunions com les d’avui per fer-ho també a nivell de Col.lectius de ciutat, tals com la MESA D’ENTITATS, Federació d’Associacions de Veïns de Girona, Xarxa pels Drets Socials, Mancomunitat Sta. Eugènia-Can Gibert, i d’altres Col.lectius Ciutadans d’àmbit d’actuació Municipal.

-Parlem que la milllor manera de dotar tot el procés de la transparencia, participació, i equitat necessàries, és amb una Consulta Popular al final del Procés. I que els ciutadans incrits al padró Municipal majors de 16 anys, poguéssin votar els Projectes presentats a Consulta.  

-Amb la cel.lebració d’una Consulta Popular a la ciutat, busquem la implicació de la ciutadania en el dia a dia de Girona. Una implicació que serà complicada, però que només aconseguirem si se li ofereix més participació. A més, la tasca de les Entitats dins de tot el procés ha de visualitzar la seva tasca i revitalitzar-les a través de la implicació d’aquella ciutadania que vegi que el teixit Associatiu és un cordò umbilical participatiu i actiu, i que funcionen en la defensa dels interessos d’aquells que representen.

-Esmentem que els models en els quals ens hem documentat per desenvolpar la nostra proposta, son els de Sta. Cristina d’Aro (5.000 hab) i Rivas VaciaMadrid (70.000 hab).

-I per acabar, fixem la data de la propera reunió pel 14 de Març de 2013 a les 20h a l’Estació Espai Jove de Girona. I ens marquem la tasca de penjar el quadre explicatiu al blog de la MESA D’ENTITATS per tal que la gent que ho desitgi faci aportacions, i les tractem a la reunió ja programada. A més, passarem l’Acta de la Reunió d’avui.

-I amb això, donem per acabada la reunió a les 21:30h.

Atentament.

MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada